Geschiedenis van deze site

De geschiedenis van deze website... gaat terug tot 2009.

In 2009 ben ik deze website begonnen. Hiervoor had ik een gratis pagina via 'freewebs'. Ik wilde dat graag uit de URL weg hebben en heb mijn eigen domeinnaam laten registeren. Hier begint dan ook de geschiedenis van deze website.

Deze website heeft een rijke geschiedenis aan kleuren, afbeeldingen, lay-outs en logo's. Van veel lay-outs heb ik toentertijd screenshots gemaakt omdat ik er trots op was. Elke keer dat ik de lay-out veranderde, verbeterde het ook weer een beetje. De site werd iets mooier en naar mijn idee ook professioneler. Niet elke lay-out was een even groot succes, zeker niet in het bijwerken ervan. Het up-to-date houden van de site was, zeker in de begin jaren, erg veel werk. Ik heb niet van elke lay-out of kleurvariatie een screenshot of bestand, maar van het aantal dat ik ze wel heb, kan ik toch een goede tijdlijn creëren.

Helaas kan ik van de allereerste versie van de site, geen screenshot of bestand meer vinden. Waarschijnlijk heb ik het originele bestand bewerkt en overschreven. De oudste versie die ik kan vinden stamt wel uit 2009 en lijkt in grote lijnen nog wel het meeste op de allereerste versie.

In het begin was het heel erg uitproberen en uitvogelen hoe alles werkte. Ik had wel een beetje hulp en wat tips van mijn achternicht, die ook haar eigen site had. Zo wist ik wel hoe ik de html-bestanden en afbeeldingen op de server kon krijgen. Wat je hier op de bovenstaande afbeelding ziet is daadwerkelijk één grote afbeelding. Ik maakte deze in photoshop en plaatste de afbeelding dan in een html-bestand. Dit deed ik in Microsoft Frontpage, waarin veel opties niet werkte bij mij. Ik plaatste 'hyperlinks' in de afbeelding. Wat inhoud dat, wanneer je op een deel van de afbeelding klikt, je doorlinkt naar een andere pagina. Zo had ik allemaal verschillende pagina's gekoppeld aan deze ene grote afbeelding op de homepagina.

Zo heb ik dit jaren gedaan. Dit was erg vervelend om bij te werken. Als ik iets wilde veranderen moest ik eerst in photoshop de afbeelding aanpassen, deze weer opnieuw plaatsen in mijn html-bestand en alle hyperlinks weer opnieuw toevoegen.

Dit was de "about" pagina van 2010. Hier vertelde ik wat over mijzelf.

En dit was de bijbehorende homepagina. Toen in het Engels. Ik heb een korte periode gehad dat ik de pagina in het Engels maakte, voor mijn buitenlandse bezoekers... Ik heb ook een keer twee versies gehad, toen kon je aanklikken of je de site in het Nederlands of Engels wilde bekijken. Maar dat werd mij echt te veel werk en daar ben ik snel weer vanaf gestapt.

Dit is ook nog 2010. Andere kleurstelling. Verder nog steeds hetzelfde concept met de afbeelding uit photoshop. De knoppen aan de zijkant waren nep. Ook die werkte met hyperlinks. Ik had namelijk geen idee hoe ik 'buttons' kon toevoegen. Ik probeerde de site wel onderhoudsvriendelijker te maken, maar het was hem toch nog niet helemaal.

Dit is de "about" pagina uit 2013. Weer de photoshop afbeelding. Dit kon nog wel, want deze pagina hoefde ik niet veel aan te passen.

In 2013 ging ik op een gegeven moment over op een 'hout' thema. Ik heb er geen screenshot van, maar nog wel wat afbeeldingen. Dit is er een van.

In 2014 begon ik aan mijn opleiding tot onderwijsassistent. Het leek mij toen leuk een 'schoolbord' thema te gebruiken. Ook dit is nog steeds één grote afbeelding met hyperlinks.

Het gastenboek was ook een dingetje. Ik wilde graag een eigen gastenboek op mijn site. Dat hoort ook te kunnen. Maar ook die optie werkte niet in frontpage en ik kreeg het niet voor elkaar met scripts van het internet. Uiteindelijk had ik mijn gastenboek via een externe partij, die ook in de URL terug te zien was. Het was niet wat ik wilde, maar ik moest het er maar mee doen.

Het 'schoolbord' thema heb ik na verloop van tijd wat aangepast naar een strakkere versie.

In 2015 veranderde de kleur weer eens. Mogelijk heb ik deze wel vaker veranderd. Maar zoals ik al zei, ik heb niet overal screenshots van.

Toen in 2016 had ik een doorbraak! De 'scrollbox'! Ik had een script gevonden waarmee ik scrollboxen kon plaatsen. Dit was vooral makkelijk voor mijn afbeeldingen op de andere pagina's. Deze kon ik toevoegen in de scrollbox en ik hoefde niet zo veel meer te doen met photoshop om een nieuwe afbeelding te plaatsen. Het werd dan ook geen ellenlange pagina meer met afbeeldingen. De pagina bleef staan, en scrollen deed je in de scrollbox. Ook is deze pagina geen grote afbeelding meer maar een achtergrond met losse elementen.

Ook zie je hier een facebook knop verschijnen die doorlinkt naar mijn facebookpagina. Deze zat er eerder ook al, maar boven de lay-out afbeelding. Nu deze afbeelding er niet meer was, kwam de facebook knop gewoon netjes voor de achtergrond te staan.

Toen kon ik natuurlijk veel makkelijker de achtergrond aanpassen. En ik had zelfs een script gevonden voor echte buttons! Geen afbeeldingen meer met een hyperlink, maar echte knopjes. En ik kon de kleur nog veranderen ook. Nu kon ik elk seizoen een ander plaatje en kleurenpalet kiezen.

En dat deed ik hoor. Verschillende achtergrondafbeeldingen. Verschillende kleurstellingen. Deze twee bovenstaande afbeeldingen stammen uit 2017. Sneeuwvlokjes of bubbels of hartjes dwarrelden over het scherm naar beneden. Ik vond steeds meer scriptjes om leuke dingen toe te voegen. Nou wil ik niet zeggen dat ik zelf html-codes kan schrijven, maar ik begon ze wel steeds beter te begrijpen en kan ze hier en daar ook aanpassen. Het enige wat nog niet lukte was de website compatibel maken voor smartphones. Dat was wel een dingetje. Ik had het uiteindelijk wel voor elkaar dat de site zich aanpaste aan het scherm, maar optimaal was het niet.

In 2019 zag de pagina er zo uit. Dit is de laatste lay-out geweest voor de huidige versie van de site. Hier heb ik alle afbeeldingen die ik van internet haalde, vervangen voor afbeeldingen van eigen hand. Ik heb mij verdiept in copyrights en aangezien ik het zelf niet kan waarderen als iemand mijn afbeeldingen zou gebruiken, ben ik ook gestopt met het gebruiken van andermans afbeeldingen. Alle foto's op de website waren dus gemaakt door mij. Ook de achtergrond met de potloden, en alle andere achtergronden op de andere pagina's. Geen afbeeldingen meer van google. En dat is in de huidige versie nog steeds zo. Alleen de achtergrond die ik nu heb, hoort bij de template die ik via WordPress gebruik. Maar die is daar speciaal voor.

En toen kwam in 2019 WordPress. Dat bestond natuurlijk al jaren, maar ik had het niet. Nu was het opeens beschikbaar via MijnDomein, waar ik mijn domeinnaam heb geregistreerd. Ik dacht, nou laten we dat eens proberen. Ik het programma gedownload, nam het in één keer mijn hele website over! Toen heb ik natuurlijk wel even moeten uitvogelen hoe alles werkte en moeten aanpassen naar mijn eigen zin. Ook dat heeft even geduurd en er zijn al meerdere aanpassingen geweest de afgelopen maanden. Maar het is gelukt en ik ben aardig tevreden. Ook is de site nu wel goed te bekijken op smartphones, wat vandaag de dag niet geheel onbelangrijk is. Photoshop werkt bij mij al een paar jaar niet meer en ik ben tot nu toe te gierig om ervoor te betalen per maand. En filezilla en frontpage heb ik nu niet meer nodig om html-bestanden op de server te plaatsen. Nu log ik in en kan ik online alles aanpassen wat ik wil. Ideaal. Ik kies een lay-out die ik leuk vind en pas zelf alle kleurtjes en indeling aan. Dit systeem had ik tien jaar geleden moeten hebben toen ik nog helemaal van niks wist! Nu ik eindelijk een beetje wegwijs ben in de html-codes, heb ik ze (bijna) niet meer nodig.

Maar dit is dus de huidige 2020 versie. En ook deze afbeelding is niet meer up-to-date, want zodra ik dit verhaal plaats, verschijnt er weer een pagina bij: "Geschiedenis". Zo blijft alles toch altijd een beetje veranderen. Ik ben een perfectionist dus deze website is nooit 'af'. Er kan altijd wel wat verbeterd worden. Ik kan nu ook een mooi gastenboek plaatsen... alleen is dat inmiddels niet meer van deze tijd. Je kunt wel reacties plaatsen op de pagina's zelf. Maar dat heb ik nu op veel pagina's ook weer uitgezet omdat er erg veel spam op binnenkomt.

En op de 'contact' pagina heb ik zelfs een werkend contact formulier weten te plaatsen. Klinkt misschien niet zo interessant voor degene die dit nu leest, maar als je ziet waar ik vandaan ben gekomen, is dat echt wel iets om trots op te zijn.

Maar niet alleen de lay-out veranderde door de jaren heen. Ook het logo van de site. Ik had eerst geen idee wat voor logo ik moest hebben. In het begin had ik ook geen logo. Toen ben ik begonnen met logo's te tekenen in photoshop. Het is een slang en een lieveheersbeestje geweest in 2010.

Toen namen we een konijntje, en leek het mij leuk om daar een logo van te maken en was het een tijdje dit in 2012:

Toen ben ik weer aan het photoshoppen geslagen en kwam dit eruit, bijpassend bij de lay-outs van toen:

Daar was ik in 2014 al niet meer tevreden mee dus heb ik dit logo gemaakt:

Ik kan mezelf niet herinneren dat deze heel lang op de site heeft gestaan. Maar het volgende logo dat ik kon terug vinden stamt pas uit 2016.

Nuschie. Mijn bijnaam. Simpel en duidelijk.

Toen zat ik een keer wat te krabbelen op een memoblaadje... het zal 2018 of 2019 geweest zijn. Ik heb het ingescand, digitaal verbeterd en daar mijn logo van gemaakt. Het omvat mijn diverse hobby's en interesses en toont waar deze site over gaat.

En recentelijk heb ik dit logo ook weer veranderd. Niet veel maar ik heb hem opnieuw getekend, het is hetzelfde concept maar met andere kleuren. Ik vind dit een heel passend logo, maar het irriteerde mij al een tijdje dat de ezel en de kwast scheef stonden. Dus nu is dit de nieuwe en verbeterde versie:

Past ook beter bij de kleurstelling van de website. De vorige versie staat nog wel op mijn visite kaartjes en daar ben ik voorlopig ook nog lang niet doorheen. Maar dat laat ik zo. Alleen online heb ik het logo wel overal aangepast.

Nou dit was de geschiedenis van deze website. Ik vind het knap als je dit allemaal gelezen hebt, want misschien is het wel helemaal niet interessant, maar ik vond het wel leuk om te maken. Al ben je alleen maar door de plaatjes gescrollt, dan heb je nu toch een goed beeld van hoe de site is veranderd door de jaren heen.

Wie weet hoe de site er in de toekomst nog uit komt te zien...

 

Dit stuk is geschreven op 09-07-2020