Materialen

Welke materialen gebruik ik?

 

Tekeningen:

De laatste jaren teken in voornamelijk met kleurpotlood. Daarvoor gebruik ik de Polychromos potloden van Faber Castell. Deze kleurpotloden hebben een goede pigmentafgifte, zijn kleurvast en zorgen ervoor dat ik heel gedetailleerd kan tekenen.

Ik heb ook pastel kleurpotloden van Faber Castell en van Stabilo. Deze zijn wat zachter en een beetje te vergelijken met pastelkrijt. Ik gebruik deze potloden minder vaak omdat het lastig is een scherpe punt aan de potloden te slijpen en ik dus ook minder gedetailleerd kan werken. Met deze potloden kun je wel goed 'blenden' en je kunt zelfs lichtere kleuren over donkere kleuren heen gebruiken.

Ik teken de laatste jaren niet veel meer in 'zwart/wit'. Maar wanneer ik dat wel doe dan gebruik ik een set grafietpotloden van Bruynzeel, variërend van hardheid tussen 2H en 9B.

Als een tekening klaar is, spray ik deze in met fixeerspray zodat het niet meer kan uitvegen. Op de bus staat "Krystal Fixative" en die heb ik ooit bij Bol.com besteld.

Sinds kort heb ik ook aquarellpotloden, de supersoft van Caran d'ache. Deze potloden gebruik ik voor de illustraties van de kinderboeken over Prikkel die ik heb geschreven.


Andere tekenattributen: 

Ik heb een tafelpuntenslijper van Derwent voor mijn polychromos -en grafietpotloden. Daar was ik heel tevreden mee, maar de laatste tijd breken mijn punten steeds tijdens het slijpen. Ik heb nu een klein zilver puntenslijpertje van Faber Castell en die werkt fantastisch. Er zit een opening in voor kleurpotloden en voor normale potloden. De kleurpotloden van Faber Castell zijn namelijk net iets dikker dan een gewoon potlood en passen daarom niet zo goed in de standaard opening van een puntenslijper.

Pastelpotloden slijpen blijft een dingetje... Ik hou van een goede scherpe punt, maar de potloden zijn erg zacht waardoor de punt snel breekt als je te lang door slijpt. Ze kunnen in de Derwent tafelpuntenslijper, maar het blijft altijd een beetje uitproberen. Ik heb er ook weleens een make-up puntenslijper voor gebruikt. Aangezien die speciaal voor zachte potloodjes zijn... ik heb ze nog niet in mijn Faber Castell slijpertje geprobeerd.

Ik heb vier potloodverlengers van Derwent zodat ik mijn potloden tot het laatste stukje kan opgebruiken.

Ik heb kneedgummen van Faber Castell, en gewone gummen van allerlei merken. Als ze nog zacht zijn en goed gummen, gebruik ik ze. Liever niet, maar soms moet je wel.

Ik heb ook een gumpotlood van Faber Castell, de 'Perfection 7058', deze kun je slijpen en dus heel nauwkeurig gummen.


Haken en breien:

De baby cadeausetjes die ik haak, maak ik altijd met garen van 100% katoen. Het meeste hiervan komt van de 'Boekenvoordeel' of 'Pipoos'. De vulling voor knuffeltjes is van polyester. Andere onderdelen zoals ringen, kralen, klemmen en rammelaartjes zijn van hout of kunststof en komen uit diverse winkels.

Een heleboel andere dingen haak en brei ik gewoon met acrylgaren. Meestal van de 'action of zeeman', of een andere winkel waar ik toevallig wat leuks tegen kom.


Schilderen:

Nou doe ik dat niet vaak meer, maar ik zet het er toch bij.

Als ik schilder dan doe ik dat met acrylverf van de 'action of Xenos'. Ik heb weleens olieverf geprobeerd, werkt wel leuk maar ik heb daar geen geduld voor. Het duurt zolang voordat het droog is en ik heb met vijf katten in huis, geen plek waar ik het veilig en haarvrij kan wegzetten.

Mijn kwasten komen ook gewoon van de 'Action' en mijn schildersdoeken ook, of van de 'Xenos'.


 

Ben ik iets vergeten neer te zetten, of heb je nog een vraag? Stel hem gerust.